ANALIZĂ COMPLETĂ: noul Porsche Panamera

 In Kruiser, Stiri

Cea de-a doua generație a modelului își propune să devină un etalon al performanței în segmentul de lux. Odată cu această transformare, Porsche a îmbunătățit semnificativ conceptul Panamera – o mașină cu patru uși, redesenată până la cel mai mic detaliu. Motoarele și transmisia au fost reproiectate, șasiul perfecționat, iar panoul de bord a fost reinterpretat pentru viitor. Noul Panamera împinge, de asemenea, granița dintre lumea mașinilor sport performante și cea a limuzinelor, cu elemente distinctive, precum sistemul de direcție pe puntea spate, sistemul antiruliu activ și suspensia pneumatică cu perne de aer cu trei camere.

Vizual, conceptul unic al acestui nou model spațios Porsche se reflectă într-un design mai expresiv: un caracter Panamera inconfundabil, o mașină sport performantă – cu proporții lungi și dinamice, aripile față bine conturate, flancurile atletice și o linie a plafonului mult mai dinamică, cu 20 mm mai joasă în partea din spate. Această linie caracteristică Porsche creează o legătură clară cu designul emblematic al modelului 911.

Interiorul tipic Porsche al noului model Panamera a fost readaptat pentru tehnologiile viitorului. Display-urile interactive combină o interfață de utilizator clară și intuitivă (similară cu cea a smartphone-urilor și tabletelor) cu funcțiile practice necesare pentru controlul mașinii. Butoanele clasice și instrumentele convenționale au fost reduse semnificativ. Acestea au fost înlocuite cu butoane tactile și display-uri configurabile individual, vedetele noului concept Porsche Advanced Cockpit. Rezultatul: beneficii semnificative atât pentru șofer, cât și pentru ceilalți pasageri din limuzină. Cu toată gama extinsă de sisteme de comunicare, confort și asistență, funcțiile pot fi acum folosite mai clar și intuitiv. Porsche Advanced Cockpit transformă lumea analogică în mobilitate digitală, lăsând în același timp loc pentru pasiune. Turometrul analog, poziționat în centrul instrumentelor de bord, este un omagiu adus modelului Porsche 356 A din 1955.

Pentru a impresiona însă și mai mult, toate motoarele celei de a doua generații Panamera au fost reproiectate. Performanțele lor au fost sporite, consumul de combustibil și consumul de emisii fiind îmbunătățite în mod semnificativ. Modelul va fi lansat pe piață în trei versiuni de motorizări biturbo, cu injecție directă: Panamera Turbo, Panamera 4S și Panamera 4S Diesel. Toate aceste versiuni – inclusiv diesel, în premieră – pot fi echipate cu sistemul de tracțiune integrală și cu o noua transmisie Porsche cu dublu ambreiaj, în opt viteze (PDK). Panamera Turbo este propulsat de un motor V8 pe benzină, care livrează o putere de 550 CP, în timp ce Panamera 4S este echipat cu un motor V6 pe benzină, cu o putere de 440 CP. Noul Panamera 4S Diesel dispune de un motor V8 cu 422 CP, care generează un cuplu maxim de 850 Nm.

Șasiul noului Panamera asigură confortul desăvârșit al unei limuzine de lux, dar și performanța unei mașini sport autentice. Acest lucru este posibil prin completarea configurației de bază impresionante cu sisteme opționale inovatoare: o suspensie pneumatică adaptivă cu o nouă tehnologie cu trei camere, inclusiv sistemul Porsche Active Suspension Management (PASM – amortizoarele sunt controlate electronic), un sistem îmbunătățit Porsche Dynamic Chassis Control Sport (PDCC Sport), care include sistemul Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus) și un sistem activ antiruliu, precum și un nou sistem de direcție electromecanică. Sistemul 4D Chassis Control analizează și sincronizează în timp real toate sistemele de șasiu, optimizând performanțele rutiere ale noului Panamera. Porsche introduce caracteristici importante în clasa automobilelor Gran Tursimo cu tracțiune pe puntea spate – inspirate de modelele 918 Spyder și 911 Turbo – precizia direcției și manevrabilitatea mașinilor sport. Performanțele sistemului de frânare au fost la rândul lor îmbunătățite.

Noul model este echipat cu mai multe sisteme de asistență standard și opționale, care oferă o plăcere inegalabilă la condus, dar și un plus de siguranță. Printre acestea, se află asistența pentru vederea pe timp de noapte, care utilizează o camera cu imagini termice pentru a detecta persoane și animale mari, caz în care se aprinde un indicator de avertizare în panoul de bord. Atunci când sunt acționate farurile noi cu matrice de LED-uri, opționale, cu 84 de puncte de imagine, persoanele care se află în afara ariei vizuale a fazei scurte sunt iluminate pentru scurt timp, numai dacă acestea se află în coridorul traseului calculat.

Cu opțiunea Porsche InnoDrive, care include controlul adaptativ al vitezei de croazieră, restul drumul devine mult mai ușor de parcurs. Pe baza informațiilor obținute de sistemul de navigație și a semnalelor radar sau senzorilor video, sistemul Porsche InnoDrive calculează și stabilește accelerația optimă, dar și momentele de decelerare, adaptând automobilul la treapta de viteză corespunzătoare, pentru următorii trei kilometri. În plus, co-pilotul electronic ține cont de toate manevrele folosite la virare, de pante sau de limitările de viteză.

Noi, puternice, cu un consum redus de combustibil: motoarele turbo V6 și V8 turbo sunt acum disponibile pentru Panamera. Turbocompresoarele noilor motoare Panamera sunt integrate central în V-ul cilindrilor. Avantajul: motoarele sunt mai compacte, iar acest lucru permite o poziție de montare mai joasă, fapt care are, la rândul său, un efect pozitiv asupra centrului de greutate al vehiculului. Căile scurte dintre cele două turbocompresoare și camerele de ardere generează un timp de răspuns mai scurt al accelerației. Timpul de răspuns al motorului poate fi îmbunătățit folosind funcția opțională de setare a modului de condus, care include butonul Sport Response. Schimbarea modului de condus, opțiune introdusă pentru prima dată pe modelul Porsche 918 Spyder, se realizează printr-un inel rotativ poziționat pe volan. Acesta poate fi folosit pentru a activa unul dintre cele patru moduri de conducere (Normal, Sport, Sport Plus sau Individual). În centrul comutatorului se află butonul Sport Response, care poate fi utilizat pentru a elibera potențialul maxim de putere al modelului Panamera, prin simpla apăsarea a unui buton.

Versiunea Panamera Turbo are cel mai puternic motor pe benzină din serie. Propulsorul V8 biturbo,    de 4,0 litri dezvoltă 550 CP (la o turație de 5.750 rpm) și un cuplu maxim de 770 Nm (la o turație între 1.960 și 4.500 rpm). Cu 30 CP mai puternic față de modelul predecesor, versiunea Panamera Turbo are un cuplu maxim crescut cu 70 Nm. Acesta sprintează de la 0 la 100 km/h în 3,8 secunde, iar cu pachetul Sport Chrono Package, timpul scade la numai 3,6 secunde. Modelul ajunge la o viteză maximă de 306 km/h. Aceste cifre impresionante ilustrează ușurința cu care motorul poate propulsa modelul Panamera, raportul putere-greutate fiind de numai 3,6 kg/CP. În plus, consumul de carburant a fost îmbunătățit considerabil, modelul având un consum mixt de 9,4-9,3 l/100 km, cu până la 1,1 l/100 km mai scăzut față de modelul precedent (NEDC). Emisiile de CO2 eliberate se încadrează în intervalul 214-212 g/km.

Porsche folosește două turbine independente complexe pentru a furniza aer comprimat în camerele de ardere ale motorului V8. Noile turbocompresoare produc un cuplu maxim începând cu turații foarte reduse. Versiunea Panamera Turbo este, de asemenea, primul model Porsche cu un motor echipat cu noul sistem de control adaptiv al cilindrilor. În situațiile în care nu este necesară întreaga putere, sistemul transformă temporar motorul cu opt cilindri într-unul cu patru cilindri. Acest lucru reduce consumul de combustibil cu până la 30%, în funcție de necesarul de energie al motorului cu patru cilindri.

Motorul V6 biturbo de 2,9 litri cu care este echipat Panamera 4S dezvoltă o putere maximă de 440 CP (cu 20 CP mai mult față de modelul precedent), fiind disponibil la 5.650 rpm. Între 1.750 și 5.500 rpm, noul propulsor cu șase cilindri livrează 550 Nm (cu 30 Nm mai mult). Panamera 4S poate ajunge la 100 km/h în doar 4,4 secunde (sau 4,2 secunde cu pachetul Sport Chrono). Cu o viteză maximă de 289 km/h, această versiune se aproprie hotărâtă de pragul de 300 km/h. Consumul mixt de combustibil NEDC este 8,2-8,1 l/100 km (cu emisii de CO2 de 186-184 g/km). Comparativ cu prima generație Panamera 4S, s-a obținut o economie de combustibil de până la 1,0 l/100 km sau 11%.

La fel ca în cazul motorului cu opt cilindri disponibil la Panamera Turbo, motorul cu șase cilindri al versiunii Panamera 4S are, de asemenea, un motor cu injecție directă de benzină, cu injectoarele în camera de ardere. Această poziționare a injectorului oferă o ardere optimă, eficiență maximă și un timp de răspuns al motorului foarte bun. Versiunile 4S și Turbo se fac remarcate și printr-un sunet gutural autentic Porsche.

Pentru prima dată, noul Panamera va fi lansat cu un motor nou diesel cu opt cilindri și tractiune integrală permanentă. Cel mai puternic propulsor diesel implementat până acum într-o mașină de serie Porsche dezvoltă o putere de 422 CP (la o turație de 3.500 rpm) și un cuplu maxim semnificativ de 850 Nm – livrat constant în gama de turații de la 1.000 la 3.250 rpm. Cu o viteză maximă de 285 km/h, 4S Diesel este, în prezent, cel mai rapid vehicul de serie cu motor diesel din lume. Limuzina atinge pragul de 100 km/h în 4,5 secunde (4,3 secunde cu pachetul Sport Chrono). Cifrele sunt și mai impresionante având în vedere consumul mixt de combustibil de doar 6,8 – 6,7 l/100 km (emisii de CO2 de 178-176 g/km).

 

 

Postari Recomandate

Lasa comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contact

Nu suntem disponibili pe moment. Puteti sa trimiteti un email si va vom contacta cat de repede posibil.

Nu poti citi? Schimba. captcha txt